Zobni mostiček

Zobni mostiček je zobno-protetična konstrukcija, imenovana tudi fiksni protetični nadomestek, ki nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Sestavljajo jih prevleke na obstoječih zobeh (nosilcih) in členi med njimi, ki nadomeščajo manjkajoče zobe.

Zobni mostiček je zobno-protetična konstrukcija, imenovana tudi fiksni protetični nadomestek, ki nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Sestavljajo jih prevleke na obstoječih zobeh (nosilcih) in členi med njimi, ki nadomeščajo manjkajoče zobe.

Tip mostička je odvisen od tega, iz kakšnega materiala bo narejeno ogrodje mostička ter vidne površine mostička. Ogrodje mostička, prevlek in členov je lahko izdelano iz kovinskih zlitin ali keramike.Če je na celotno kovinsko ogrodje nataljen zobni porcelan, ga imenujemo kovinsko porcelanski mostiček. Če je na ogrodje iz keramike nataljen zobni porcelan, ga imenujemo polno porcelanski mostiček.

Z razvojem tehnologije in materialov pa se je začelo uporabljati tudi polno keramične in cirkonijeve prevleke. Cirkon je material, za katerega je značilna visoka trdnost, obenem pa zagotavlja naravni videz zob. Zaradi svoje trdote je še posebej primeren za zobne mostičke, kjer zamenja kovinsko ogrodje. Polno keramične prevleke pa se zaradi lepše estetike po navadi uporabijo za izdelavo posameznih zobnih kron.

Zobni mostiček – postopek izdelava

Postopek izdelava za pacienta je enak kot pri izdelavah ostalih zobnih prevlek. Potrebna sta dva obiska v naši ordinaciji, kjer vam ob prvem obisku pripravimo zob, vzamemo odtis, namestimo začasno zobno prevleko. Čez 7 dni vam dokončno cementiramo cirkonijevo vašo novo zobno prevleko.

1. faza fiksno protetične obnove – brušenje zob

Ta seja je ponavadi najdaljša. Poteka v lokalni anesteziji. Po ustrezni aplikaciji anestetika začnemo z brušenjem zob. Odstraniti moramo plast zoba, s čimer pridobimo prostor za ogrodje prevleke in zadostno plast keramike. Poleg tega odstranimo prisotne kariozne lezije. Za prevleke obrusimo zobe v obliko miniaturnega zoba. Ob dlesni obrusimo zob v obliki polkrožne stopnice. Taka oblika omogoča zadostno debelino protetičnega dela, ter gladek prehod med zobom in prevleko, kar je bistveno za ohranitev zdravega obzobnega tkiva.

2. faza- odtiskovanje zob

Ponavadi se odtiskuje zobe v seji, ko jih brusimo, včasih pa je potreben ponovni obisk.

Zobni mostiček - zobozdravnik Rijeka
Zobni most - zobozdravnik Rijeka

3. Izdelava provizorija

Na konci prve seje izdelamo provizorij, ki ga cementiramo z začasnim cementom. Začasne prevleke so pomembne za pacienta, saj lahko v času, ki je potreben za izvedbo dela, izvaja svoje vsakodnevne dejavnosti.

4. faza – preizkus prevlek pred glazuro

Preizkusimo most, oziroma prevleko v njeni surovi obliki. V tej fazi določimo še nekatere popravke, kot so npr. oblika zob, njihova dolžina, obloka celotnega zobnega loka.. Poleg tega preverimo ugriz, ter barvo zob.

5. faza – cementiranje

Iz laboratorija dobimo končen izdelek. Tega ponovno preverimo, in sicer: pravilnost ugriza, obliko, barvo in obrobno zaporo protetičnega dela. Če smo z vsem zadovoljni, preidemo na cementiranje.

Trajnost

Zobni mostiček lahko doseže do 15 let življenjske dobe ali pa celo več. Ob dobri ustni higieni in z rednimi pregledi pa je običajno, da je življenjski razpon fiksnih mostičkov čez deset let.

Vprašajte zdravnika - zobozdravnika Rijeka

VPRAŠAJTE ZDRAVNIKA

Imate skrbi glede zdravja, funkcionalnosti in estetike Vaših zob? Vse kar Vas zanima vprašajte po elektronski pošti ali pokličite nas!

Garancija na delovnem mestu - zobozdravnik Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Cenik storitev - zobozdravnik Rijeka

UGODNE CENE

Nimamo skritih stroškov. Pišite nam za individualno ponudbo, ki vam bo najbolj ustrezala!