Zobne zalivke in zdravljenje koreninskih kanalov

Zobne zalivke ali plomba su trajno polnilo kavitete na zobu. Zalivka nadomesti manjkajoče zobno tkivo zaradi zobne gnilobe, obrabe ali poškodbe.

Zobna gniloba ali zobni karies je bakterijsko uničevanje enega ali več zob, ki se v primeru nepravočasnega zdravljenja, razširi po koreninskem kanalu do živca in povzroča vnetje in bolečino. Vzrok zanjo so bakterije, ki se nahajajo v zobnih oblogah in ki s svojimi kislimi izločki raztapljajo trda zobna tkiva.

Začetni karies je viden kot mlečni madež na skleninski površini zoba. Ko poškodba zobne sklenine napreduje, nastane jamica, ki se zabarva temneje in se postopno veča.

Zobna zalivka ali plomba je trajno polnilo kavitete na zobu. Zalivka nadomesti manjkajoče zobno tkivo zaradi zobne gnilobe, obrabe ali poškodbe.

Izdelava zalivke traja običajno od 45 do 60 minut. Iz zoba najprej se odstrani vso zobno gnilobo ali staro dotrajano zalivko. Nato se s posebno tekočino pripravi površino zoba, kar omogoči lepljenje materiala nanjo.

Kompozitni material se na zob nanaša v več slojih in ga postopoma trdimo s pomočjo modre svetlobe. Po končanem nanosu materiala zalivko prilagodimo vašemu ugrizu in jo spoliramo, da je popolnoma gladka in sijoča kot vaši naravni zobje.

Zobne zalivke - zobozdravnik Rijeka Hrvatska

Zdravljenje koreninskih kanalov je potrebno takrat, ko pride do vnetja ali odmrtja zobne pulpe, ki je posledica globokega kariesa ali druge obsežne poškodbe zoba. Zaradi vnetja oziroma odmrtja se v zobnih kanalih pojavijo bakterije, ki se v takem okolju nemoteno razmnožujejo, s tem pa povzročajo še večjo škodo.

V kolikor imate katerega od navedenih simptomov, je velika verjetnost, da potrebujete koreninsko zdravljenje zoba:

  • zobna bolečina ob uživanju hladne ali vroče pijače
  • občutljivost zoba na pritisk
  • zobobol
  • bolečina v zobu ob grizenju
Vprašajte zdravnika - zobozdravnika Rijeka

VPRAŠAJTE ZDRAVNIKA

Imate skrbi glede zdravja, funkcionalnosti in estetike Vaših zob? Vse kar Vas zanima vprašajte po elektronski pošti ali pokličite nas!

Garancija na delovnem mestu - zobozdravnik Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Cenik storitev - zobozdravnik Rijeka

UGODNE CENE

Nimamo skritih stroškov. Pišite nam za individualno ponudbo, ki vam bo najbolj ustrezala!