Zobne krone

Zobne krone so protetični nadomestki, ki se trajno fiksirajo na izbrušen zob ali zobni implantat zaradi rekonstrukcije izgubljene funkcije in estetike zoba.

Zobne krone so protetični nadomestki, ki se trajno fiksirajo na izbrušen zob ali zobni implantat zaradi rekonstrukcije izgubljene funkcije in estetike zoba.
Zobna krona se izdela takrat, ko je zob poškodovan v tolikšni meri, da na njem ni mogoče napraviti zalivke, ali ko je zob oslabljen v korenu zaradi endodontskega zdravljenja ali dotrajanosti protetičnega nadomestka.

Z zobnimi kronami lahko rešimo tudi problem spremenjene barve zob, še posebej endodontsko zdravljenih zob, ki čez nekaj časa potemnijo, spreten tehnik pa lahko s pravilno izbiro materiala in barve doseže želeni efekt.

Vrste zobnih krona

Obstajajo tri vrste porcelanske kron ali prevlek za zobe:

  • brez kovinske (popolne) porcelanske krone
  • cirkon porcelan krona
  • metal – porcelanska krona

Brez kovinske prevlake za zobe so estetsko najlepše prevlake za zobe, so v celoti izdelane iz porcelana. Popolne porcelanske prevlake v celoti dajejo videz naravnih zob po volumnu, barvi in optičnem efektu. Prednost cirkon porcelana je, da cirkon blokira prehod svetlobe, ter se te vrste porcelanskih kron uporabljajo ko je naravni, brušeni zob, na katerega se nadgrajuje zobna prevleka, veliko temnejši.

Ugodna alternativa cirkon porcelanskim mostičkom so kovinske porcelanske prevlake.

Kovinske porcelanske prevleke so vrsta protetičnega izdelka, kjer je porcelan vezan na podlago kovine. Kovinska baza zagotavlja trdnost in stabilnost strukture, porcelan pa posnema barvo in obliko zob. Čeprav se s kovinskim porcelanom dosegajo sprejemljivi estetski rezultati, zlasti na zadnjih zobeh, neprozorna keramična plast zmanjšuje globinski vtis tridimenzionalne strukture barve zob.

Zobne krone - zobozdravnik Rijeka

Postupak

Potrebna sta dva obiska v naši ordinaciji, kjer vam ob prvem obisku pripravimo zob, vzamemo odtis, namestimo začasno zobno prevleko. Čez 7 dni vam dokončno cementiramo  vašo novo zobno prevleko.

1. faza fiksno protetične obnove – brušenje zob

Ta seja je ponavadi najdaljša. Poteka v lokalni anesteziji. Po ustrezni aplikaciji anestetika začnemo z brušenjem zob. Odstraniti moramo plast zoba, s čimer pridobimo prostor za ogrodje prevleke in zadostno plast keramike. Poleg tega odstranimo prisotne kariozne lezije. Za prevleke obrusimo zobe v obliko miniaturnega zoba. Ob dlesni obrusimo zob v obliki polkrožne stopnice. Taka oblika omogoča zadostno debelino protetičnega dela, ter gladek prehod med zobom in prevleko, kar je bistveno za ohranitev zdravega obzobnega tkiva.

2. faza – odtiskovanje zob

Ponavadi se odtiskuje zobe v seji, ko jih brusimo, včasih pa je potreben ponovni obisk.

3. Izdelava provizorija

Na konci prve seje izdelamo provizorij, ki ga cementiramo z začasnim cementom. Začasne prevleke so pomembne za pacienta, saj lahko v času, ki je potreben za izvedbo dela, izvaja svoje vsakodnevne dejavnosti.

4. faza – preizkus prevlek pred glazuro

Preizkusimo most, oziroma prevleko v njeni surovi obliki. V tej fazi določimo še nekatere popravke, kot so npr. oblika zob, njihova dolžina, obloka celotnega zobnega loka… Poleg tega preverimo ugriz, ter barvo zob.

5. faza- Cementiranje

Iz laboratorija dobimo končen izdelek. Tega ponovno preverimo, in sicer: pravilnost ugriza, obliko, barvo in obrobno zaporo protetičnega dela. Če smo z vsem zadovoljni, preidemo na cementiranje.

Vprašajte zdravnika - zobozdravnika Rijeka

VPRAŠAJTE ZDRAVNIKA

Imate skrbi glede zdravja, funkcionalnosti in estetike Vaših zob? Vse kar Vas zanima vprašajte po elektronski pošti ali pokličite nas!

Garancija na delovnem mestu - zobozdravnik Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Cenik storitev - zobozdravnik Rijeka

UGODNE CENE

Nimamo skritih stroškov. Pišite nam za individualno ponudbo, ki vam bo najbolj ustrezala!