Zobna protetika

Zobna protetika

Zubne proteze su mobilno protetsko rješenje kojima se nadomještaju zubi koji nedostaju. Izrađuju se od akrila, smole, posebnih plastika te lakih metala koji oponašaju izgled i boju prirodnog zubnog mesa i zubi.

Mobilna proteza

Kadar pacientu zaradi določenih težav manjka večje število zob, je zobna proteza ena od najbolj enostavnih rešitev za nadomestitev lastnih zob. V današnjem modernem času in sočasno hitrem napredku dentalne medicine, se z zobnimi protezami ob funkcionalnosti lahko doseže lep in naraven izgled.

Razlikujemo celotne (totalne) in delne (parcialne) mobilne proteze.

Celotne mobilne proteze

Celotne mobilne proteze se izdelajo pri popolnoma brezzobih čeljustih. Sestavlja jo baza, ki je izdelana iz rožnatega akrilata, da bi zagotovila čim večjo stopnjo estetike nasmeha, na bazo se postavljajo umetni zobje. Baza proteze je tisti del, ki se prilega sluznici z namenom, da razvrsti žvečilne sile. Spodnja baza za spodnjo čeljust ima obliko podkve (zaradi prostora za jezik), medtem ko je zgornja baza narejena tako, da pokriva celotno ustno nebo.

Delna proteza

Delne proteze se izdelajo pri pacientih, ki imajo še nekaj svojih naravnih zob. Zelo pomembno je, da so ti zobje zdravi ali pa dobro pozdravljeni, da bi se na njih lahko izvedla pričvrstitev delne proteze. Glede na to, da je proteza pritrjena na zobe s sponkami, je pacientu olajšano nošenje proteze, kakor tudi žvečenje in govorjenje.

Proteza na lokatorjin in "prečko"

To so delno fiksne proteze, ki se namestijo na 2–4 implantante (vsadke) in jih učvrstimo s pomočjo posebnih metalnih vezi. Vezi so nameščene na vrh vsadkov, ki pa so lahko v obliki kroglice, cilindra, z odprtino (lokatorji) in v obliki prečke. Na njih pritrdimo primerne 

Prednosti ovih vrsta proteza u odnosu na tradicionalne su:

  • Lakše održavanje: protezu je moguće skinuti i temeljito očistiti.
  • Stabilnost: sustav retencije pomoću metalnih veza na implantatima daje daleko veću stabilnost protezama na lokatorima i prečkama u odnosu na sustav vakuuma i ljepila, koji se za retenciju koriste kod konvencionalnih zubnih proteza.
  • Lakše navikavanje: budući da je proteza na lokatorima ili prečkama stabilna, pacijenti se lakše naviknu na njezino nošenje pri govoru, gutanju i žvakanju.
  • Očuvanje čeljusne kosti: zahvaljujući zubnim implantatima stimulira se očuvanje čeljusne kosti.
  • Povoljna cijena: proteze na lokatorima mogu se ugraditi na 2 zubna implantata, što je manji broj implantata u odnosu na fiksne radove na implantatima , zatim proteze na lokatorima i prečkama izrađuju se od povoljnog materijala.