Parodontologija

Parodontologija je podružnica zobozdravstva, ki se ukvarja s preprečevanjem in zdravljenjem parodontalne bolezni

Zob pričvrščajo v čeljust obzobna tkiva. Sestavljajo jih dlesen, zobni cement, pozobnica in čeljustna kost. Dlesen prekrica zunanjo površino čeljustne kosti. Normalno je rožnate barve, ima hrapavo, pomarančni lupini podobno površino in v celoti izpolnjuje medzobne prostore. Dlesen se čvrsto prirašča na vratni del zoba z dlesnim pripojem, ki predstavlja pregrado med ustno votlino in globljimi obzobnimi tkivi, nad pripojem pa je dlesen prosta in je s plitkim žlebom ločena od zoba. Plak, ki se zadržuje ob robo dlesni in v dlesninem žlebu, je glavni razlog za nastanek vnetja obzobnih tkiv.

Obstaja več oblik parodontalnih bolezni, od zelo blagih primerov vnetja dlesni, pa vse do trajnih vnetij dlesni ali parodontoze. Simptomi bolezni dlesni so zelo neprijeten občutek zaradi bolečega žvečenja ali zaradi nezmožnosti uživanja določenih prehranskih izdelkov, počasno umikanje dlesni in vse večje umikanje dlesni z zoba ali rdečica in natečenost dlesni. Zelo pogosti simptom bolezni parodonta, je neprijaten zadah.

Gingivitis

Prvi simptomi gingivitisa je pordelost in krvavitev. Začne se z nabiranjem dentalnega plaka (sloj bakterij) okoli zobnega vratu, pa tudi zaradi zanemarjene oralne higiene. Kasneje se plak mineralizira (otrdi), nastane zobni kamen, ki ga je težje odstraniti.

Parodontologija - zobozdravstvena ambulanta Rijeka Hrvatska

Parodontitis

Parodontitis je bolezen zobnega tkiva in kosti, ki podpira zobe. Je eden izmed najpogostejših vzrokov za izgubo zob pri odraslih pacientih. Gre za zahrbtno bolezen, ki jo pacient pogosto spregleda.

Prvi znaki parodontitisa so:

  • stalna krvavitev zobnega tkiva med ščetkanjem zob
  • oteklo zobno tkivo intenzivno rdeče barve
  • neprijeten zadah in okus v ustih
  • preobčutljivost zob,

Zdravljenje parodontitisa traja do konca življenja. Dobra oralna higiena, manjša izpostavljenost stresu, kajenju in drugim dejavnikom tveganja ter redne kontrole pri stomatologu so osnovne smernice tako za nenastanek parodontitisa kot tudi za vzdrževanje stanja ustne votline po izvedenem zdravljenju.

Osnova zdravljenja parodontitisa je zmanjšanje števila škodljivih bakterij, odstranitev biofilma z zob in krepitev imunskega odziva organizma.

Vprašajte zdravnika - zobozdravnika Rijeka

VPRAŠAJTE ZDRAVNIKA

Imate skrbi glede zdravja, funkcionalnosti in estetike Vaših zob? Vse kar Vas zanima vprašajte po elektronski pošti ali pokličite nas!

Garancija na delovnem mestu - zobozdravnik Rijeka

GARANCIJA

Na sve naše radove dajemo garanciju!

Cenik storitev - zobozdravnik-Rijeka

UGODNE CENE

Nimamo skritih stroškov. Pišite nam za individualno ponudbo, ki vam bo najbolj ustrezala!